Start van bouwproject Heren van Broekgraaf

LEERDAM • In het bijzijn van veel toekomstige bewoners is afgelopen vrijdagmiddag in de stromende regen op ludieke wijze de eerste paal geslagen van nieuwbouwproject ‘Heren van Broekgraaf’. Het project bestaat uit 31 energie neutrale 0 op de meter plus woningen, gelegen aan een mooie parkachtige waterstrook.

 

De woningen van dit nieuwste project, dat wordt gerealiseerd door Crossing Borders Development, zijn gasloos en 0 op de meter plus. Dat houdt in dat er een energielabel van toepassing is dat, mede door toepassing van zonnepanelen, hoger is dan A++++. Daarnaast hebben deze woningen standaard hoog isolerende gevels, triple beglazing en een warmtepompsysteem met zowel een koel- als een verwarmingsfunctie.

 

Er wordt veel zorg besteed aan mooie architectuur en een hoog afwerkingsniveau. Omdat voor installaties, tegels, sanitair, deuren, handgrepen en kozijnen uitsluitend A-merk materialen worden gebruikt zijn de onderhoudskosten op lange termijn laag.

 

Klik hier voor de project brochure >


Extra buffer

“Alle woningen leveren standaard al meer energie dan wordt verbruikt”, vertelde commercieel directeur Flip van den Heuvel. “De mogelijk bestaat bovendien om een extra buffer op te bouwen door ook op de carport zonnepanelen te plaatsen. Die overcapaciteit kan worden gebruikt voor het ’s nachts opladen van de auto en voor ander piekverbruik via vaatwasser, wasmachine en/ of –droger. De huizen zijn ruim opgezet en beschikken over minimaal drie en maximaal zes slaapkamers. De prijzen variëren van drie tot ruim 4,5 ton. En hoewel dat niet goedkoop is, is nu toch al meer dan zeventig procent van de woningen verkocht, en dat is super!”

 


Traditioneel heien

Namens de gemeente Vijfheerenlanden was wethouder Huib Zevenhuizen aanwezig. Evenals zes toekomstige bewoners werd hij geheel in het wit gestoken om zijn aandeel te leveren aan het slaan van de eerste paal. Dat gebeurde op traditionele wijze: met behulp van een Oud Hollandse heistelling werd, door het trekken aan touwen, een houten proefpaal door middel van het valblok in de grond geheid.

 

“Broekgraaf is een groot project van omstreeks duizend woningen, en het tempo van bouwen is hoog”, wist Zevenhuizen. “Dit is al de derde start van een bouwproject in een tijdsbestek van zes maanden. Ik vind ‘Heren van Broekgraaf’ een prachtige naam. Hier worden woningen van verschillende uitstraling, gevels en afmetingen gerealiseerd. Voor mijn gevoel wordt het wonen op stand, voor veel jonge gezinnen. Bovendien gaat het heel snel, want komende zomer kunt u allen al in uw eigen tuin de barbecue aansteken! Ik wens iedereen veel geluk en veel woongenot.”

 

Na het slaan van de eerste paal konden de toekomstige bewoners, na een feestelijk glas champagne, vast met elkaar kennismaken. Als leuk extraatje kregen ze bovendien een verkleinde replica van de gevel van hun nieuwe woning.